ملاس یا ملاس نهایی ماده ای است که پس از به دست آوردن شکر از نیشکر و چغندرقند در آخرین مرحله تولید از کریستالهای شکر به وسیله سانتریفوژکردن جدا شده و به دست می آید. این مایع که معمولا" سیاه رنگ می باشد حاوی مقدار زیادی مواد قندی است که در شرایط متعارف این قند قابل استخراج و کریستالیزاسیون نمی باشد. علاوه بر این ملاس دارای مزه و بوی خوبی نبوده و به این جهت نمی توان از خود آن به طور مستقیم استفاده کرد. پیش از انقلاب اسلامی قسمت اعظم ملاس جنوب به خارج صادر می گردید و بعد از جنگ تحمیلی این عمل خاتمه یافت و از طرفی به دلیل وجود فورفورال (تقریبا" 5 درصد) در ملاس نیشکر و از بین رفتن مخمرها در این محیط ، از ملاس نیشکر نمی توان به راحتی الکل تهیه کرد. می توان با روشهای گوناگونی فورفورال را استخراج کرد و از ملاس باقیمانده برای تهیه ترکیبات متفاوت بهره گرفت . از جمله دیگر مشکلات این است که در ملاس چغندرقند رافینوز وجود دارد که اجازه پخت و کریستالیزاسیون را نمی دهد و لذا نمی توان قند را جدا کرد. در حال حاضر ملاس تهیه شده را برای اسفالتها استفاده کرده و یا در بیابان می ریزند. اگر این عمل ادامه یابد ، زمینهای زراعی اطراف آنها از بین رفته و دیگر قابل کشت نخواهد بود. از این جهت برآن شدیم تا قند موجود در ملاس را استخراج کرده و قندهای موجود در آن را تفکیک کنیم . زیرا سالانه بیش از 7000 تن گلوکز خشک در کشور ما مصرف می شود که این مقدار باید از خارج تهیه شود و اگر بخواهیم گلوکزو فروکتوز را از ذرت و گندم تهیه کنیم باید مخارج هنگفتی برای ساخت و تهیه انبار و زمین کشاورزی و کارخانه های مخصوص مصرف نمود. در حالی که ملاس ارزان قیمت از طریق 44 کارخانه قند (42 کارخانه قند چغندرقند و 2 کارخانه قند نیشکر) در ایران تهیه می شود. در حال حاضر قیمت گلوکز و فروکتوز خشک تا کیلویی 16000 ریال می رسد.
نمایه ها:
الکل | 
گلوکز | 
ملاس | 
قند | 
کد نوشتار : 16720